Működési leírás az Otthon Centrum Új térképi támogatású, ügylet alapú multifunkcionális ingatlan-adatbázisáról

1. Előzmények

2008. folyamán az Otthon centrum úgy határozott, hogy a KMOP pályázati lehetőségeket is kihasználva egy új, innovatív terméket készít el, ami hozzájárulhat a magyarországi ingatlanközvetítési szektor szolgáltatási színvonalának és a vevői elégedettségek emeléséhez. A pályázat sikeres volt, és a Közreműködő szervezet a kezdeményezést támogatásra érdemesnek ítélte. Ennek eredményeként 2009. januárban elkészült az a szoftver termék, melynek működését ez a dokumentum mutatja e.

2. Összefoglaló

A multifunkcionális térképi támogatású ingatlan adatbázis termék alapvetően egy web-es felületen használható grafikus rendszer, mely támogatja ingatlanok egyenkénti vagy összesített adatainak kezelését, térképen történő megjelenítését, térkép alapú felhasználását. A rendszer webes felületen keresztül érhető el, a mai technológiai lehetőségeket messzemenően kihasználva, és egy olyan szoftver ami az ügyfélkapcsolatok, ingatlanok adatainak nyilvántartását teszi lehetővé, valamint az elemző csoport igényeit térképi megjelenítéssel, és keresési lehetőséggel támogatja ezen alkalmazásokba integrált, térképi szoftver révén. Az alkalmazások, funkciók úgy jelennek meg, hogy univerzálisan bármelyik web-oldalba jelenlegi formájában be lehet építeni, vagy fel lehet használni anélkül, hogy a térképi rendszer moduljait lényegesen meg kellene változtatni az azt felhasználni kívánó ügyfél számára. Ezáltal a rendszert megvásárló ügyfél olyan szoftverrendszer birtokába kerül, amely alkalmas ingatlan-adatbázisok térképi adatokkal, információkkal történő kiszolgálására.

A rendszer újdonságtartalma, hogy ingatlan adatbázis kezelőt, illetve térképi adatbázisokat olyan újszerű alkalmazásokkal kapcsol össze, ami jelenleg még nem létezik a magyar piacon, illetve technológiailag nem elérhető az ingatlanközvetítéssel foglalkozó vállalkozások számára. A térképi támogatással a már rendelkezésre álló, egy ingatlanhoz kapcsolódó számos eddig csak szövegszerűen (és hosszadalmasan) megjeleníthető információ válik gyorsan áttekinthetővé / megjeleníthetővé és kereshetővé.

A termék természetesen alkalmas a legnyilvánvalóbb funkcionalitásokra – térképen lehet keresni ingatlanokat, illetve az ingatlanokat meg lehet jeleníteni a térképen, a szöveges és térképi keresések egymás között átjárhatók, az információk a keresés során oda-vissza áramolnak. Ezentúl azonban a termék képes arra, hogy

  • POI (point of interest) adatpontokat/szinteket megjelenítsen, akár standardizált adatbázisokból, akár a terméket megvásárló ügyfél egyedileg készített adatainak felhasználásával
  • Különböző szintű (ház, körzet, kerület, város, megye, ország) az ingatlanhoz kapcsolódó statisztikák megjelenítése (pl. átlagos mérte, nm ár, értékesítési idő, szobaszám, stb.)
  • A felhasználó által definiált információk megjelenítése a termékbe beépített ’testre szabási’ funkciók segítségével a térképkehez bármilyen információ hozzárendelhető

Éppen ezért olyan ingatlanmodult kellett kialakítani, ami képes a változó mélységű információkat egységes rendszerben kezelni, valamint azokat egy térképi megjelenítő alkalmazással kiegészülve komplexen kezelni. Az ingatlan modul nem csak egyszerűen egy ingatlan nyilvántartó rendszer, amilyen már jó pár létezik az országban, hanem olyan rendszer ami felépítésében és logikájában szorosan illeszkedik a térképi megjelenítés által támasztott igényeknek. A térképi modul pedig egy olyan egyedi rendszer, mely a készen vett térképi adatbázisban található információkat hozzáilleszti az ingatlan adatbázisban található információkhoz és ezeket együtt, komplexen kezeli.

A piacon ugyan létezik több térképi adatbázis alapján működő térképi megjelenítő alkalmazás, azonban ezeket nem lehet triviálisan hozzáilleszteni egy ingatlankezeléssel működő vállalkozás által általánosan kialakított ingatlan adatbázisához, ahhoz jelentős fejlesztésre van szükség.

Az általunk elkészített termék ezt az egyedi fejlesztést teszi szükségtelenné, a piaci szereplők számára kínálva a komplex terméket, egy olyan térképi megjelenítésű ingatlan adatbázis kezelő rendszer révén, ami kifejezetten az ingatlanközvetítés szolgálja ki, átgondolt, a szektor igényeit a lehető legteljesebb mértékig kiszolgálva annak érdekében, hogy az értékesítési folyamatot XXI. Századi színvonalon támogassa ezzel is emelve mind a vevői elégedettséget, mind az értékesítési hatékonyságot.

umft

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Magyar Gazdaságfejlesztési Központ