2017. 12. 31.

2018 az áttörés éve?

Az Otthon Centrum szerint 2017-ben az adásvételek száma a 150 ezret is meghaladhatja, 2018-ra pedig akár 160 ezer adás-vételt várnak. Az árak emelkedtek idén, 2018-ban a fővárosban a tégla és panellakások esetében 5-15%-os, családi házaknál 1-20% közé várható a drágulás mértéke. A legtöbb vidéki városban pedig egységesen 5-10%-osan drágulnak a lakóingatlanok. Az értékesítési időben sem várható drasztikus változás jövőre: a paneleket bő két, a tégla lakásokat három hónap lehet majd értékesíteni. A családi házak félévnyi értékesítési ideje azonban egy-két héttel tovább csökkenhet 2018-ban. A beruházásoknál a nagy áttörés 2018-ban várható, az elmúlt másfél-két év során megkezdett fejlesztések jelentős részét ekkor adják át. Ilyen például a Corvin Átrium 500 lakása, a Budai Bolero projekt, a Biggeorge Sasad III és IV. ütemének több mint 400-, valamint a Young city közel 300 lakása. A lakásépítést élénkítő kedvezmények 2019 végi határideje miatt várhatóan tovább élénkül a vásárlási kedv.

Tranzakciószámok

A 2017-es év előzetes adatai alapján az Otthon Centrum akár 150 ezret meghaladó számú lakáspiaci tranzakcióra számít az év végéig és ezt némileg meghaladó, akár 160 ezer adás-vételt várnak jövőre. Jövőre továbbra is Budapest, a fővárosi agglomeráció és az autópályák menti megyei jogú városok, kiemelten a régióközpontok lesznek fókuszban és ezek közvetlen szomszédságában található községek, Balaton térsége, ezen belül kiemelten a tóparti települések.

12.19 kozlemeny elso tabla

 

Árak, árnövekedés

2017-ben is emelkedő árakkal találkoztak a vevők, de az árnövekedés mértéke eltérő volt 2016-hoz képest. 2017 január és november között megkötött tranzakciók adatai alapján az Otthon Centrum a fővárosban a XI. kerületen kívül (+21%) elsősorban a külső pesti kerületekben regisztrált 20 százalékot meghaladó mértékű árnövekedést a használt társasházi lakások körében. A fajlagos átlagár a XV. kerületben a tavalyi évben mért átlaghoz képest 22,7 százalékkal, a XVI. kerületben 25,4 százalékkal, a XVII. kerületben 25,6 százalékkal, a XIX. kerületben 22,7 százalékkal, míg Csepelen 28,6 százalékkal nőtt. Érdekes módon a XVIII. és XX. kerületben tavaly volt a nagyobb ütemű az árnövekedés (26,4% és 26,8%), idén „csak” 12-13 százalékos növekedést tapasztaltunk – mondta Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője – ami a belvárosi kerületekben tapasztalt árnövekedés dinamikához volt hasonló.

2018-ban várhatóan tovább mérséklődik az áremelkedés mértéke. A fővárosban a tégla és panellakások esetében 5-15%-os emelkedés várható. A nagyobb mértékű, a frekventált, jó adottságú részeken, valamint a legolcsóbb külső kerületekben: XVII. XX. XXI. kerületekben várható. Családi házak esetében 1-20% közé várható a drágulás mértéke.

Vidéken, Nyíregyházán 13%-kal, Szegeden 7%-kal, Debrecenben 3,5%-kal drágultak az idei évben a tégla lakások négyzetméterárai. Ellenben néhány kisebb és alacsonyabb árszinten lévő város jelentős árnövekedéssel zárhatja az idei évet. Kecskeméten 23%-os drágulás mellett a lakásárak elérték Debrecen árszintjét a 280 ezer forintot. Egerben a drágulás mértéke Kecskemét értékével azonos, azonban az árszint inkább csak Nyíregyháza 220 ezer forintos négyzetméterárait érheti el. Említést érdemel még Salgótarján is 20%-t meghaladó árnövekedés okán, azonban itt egy alacsony bázisról beszélünk és a drágulás ellenre a négyzetméterárak - a megyei jogú városok közül egyedüliként- nem fogják meghaladni a 100 ezer forintot.

Jövőre az áremelkedés mértéke a fővároshoz hasonlóan itt is mérséklődni fog, azonban a városok közötti különbségek megmaradnak. A tégla és panellakások átlagosan 5%-os mértékénél, az élénkebb piacú városok pl. Szeged, Székesfehérvár, Sopronban lehet nagyobb mértékű drágulásra számítani a társasházi lakások esetében. A családi házaknál az árszint még mindig elmarad a válság előttitől, így a legtöbb városban egységesen 5-10%-os áremelkedés valószínűsíthető jövőre.

Értékesítési idő, áralku

Az értékesítési idő kiegyenlítődni látszik a tégla lakások esetében; átlagosan 99 nap a fővárosban, míg az ország többi részén egy-két nappal hosszabb idő. A panellakásoknál az értékesítési idő átlag 70 nap, ami négy nappal kevesebb a fővárosban és kettő-négy nappal több az ország többi részén. Markánsabb különbséget a családi házak esetében mért az Otthon Centrum az ország különböző részei között. A 190 nap a fővárosban 2-3 héttel rövidebb, míg különösen a tőle távoli községekben ugyanennyivel több időt jelent. 

Az alku mértéke és az értékesítési idő várhatóan jövőre is az ideihez hasonlóan alakul majd. A panellakások esetében 5%, míg téglalakások esetében 8% körül alakul majd az alku, azonban a családi házaknál 1-2%-os csökkenés valószínűsíthető. Az értékesítési időben sem várható drasztikus változás: a panellakásokat bő két, a tégla lakások három hónap lehet majd eladni. Családi házak félévnyi értékesítési ideje azonban egy-két héttel tovább csökkenhet 2018-ban.

12.19 kozlemeny masodik tabla

12.19 kozlemeny harmadik tabla