2022. 01. 20.

Tovább emelkedtek a négyzetméterárak Budapesten

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest majdnem kétszer több új lakás kivitelezése kezdődött el 2021 utolsó negyedévében a fővárosban, derült ki az Otthon Centrum ingatlanpiaci elemzéséből, amely az éves áremelkedési szintre is kitért. Tavaly 14,5 százalékkal nőttek az árak, a legdrágább városrészben már 2,2 millió forintos átlagárat kérnek a fejlesztők négyzetméterenként.

Soóki - Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője a projektfelmérésről szólva kiemelte, hogy az utolsó negyedévben Budapesten összesen 390 beruházás volt folyamatban, melyekben 29,6 ezer lakás épült. Mint mondta, a projektek száma 10,6 százalékkal, a lakások száma pedig 6,4 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2020-as év hasonló időszakában, ami nyilvánvalóan a pandémia okozta sokkal, a beruházók és kivitelezők kivárásával magyarázható. A lakásállomány 30 százaléka, 8 850 lakás csak tervezett volt decemberben, ami 16 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a felmérés időpontjában a lakásállomány ötödét (20,6 százalékot), összesen 6 107 szabad lakást kínáltak megvételre a fejlesztők, és ez az arány már 0,6 százalékkal magasabb volt az egy évvel ezelőtti értéknél.

Tavaly decemberre azonban visszabillent az építőipari vállalkozókedv, az új projektek és a lakások száma is jelentősen nőtt az utolsó negyedévben: 46 új projekt és 2450 lakás jelent meg az online felületeken. Egy évvel korábban, 2020 decemberében még csak 25 projektben 1 075 lakás volt ez a szám, ismertette a szakember az adatokat.

A lakásszám mellett nőtt a meghirdetett projektek kínálati ára is: az átlag 1.228 ezer Ft/m² volt, ami 14,5 százalékos növekedést jelent a 2020-as negyedik negyedévhez képest. A kerületek között azonban hagyományosan jelentős a szórás, az átlagos kínálati ár 776 ezertől egészen 2 millió 200 ezer forintig terjedt négyzetméterenként. A projektek között még drámaibb a különbség: a legalacsonyabb projekt átlagára 614 ezer, a legdrágábbé pedig 3,68 millió forint. Előbbi a XIV., utóbbi a XII. kerületben fordult elő.

A legdrágább kerületek továbbra is a legfelkapottabb városrészekben találhatóak, vezet a XII. kerület 2,2 millió forintos átlagértékkel, amit az V. kerület 2 millió, a II. kerület pedig 1,95 millió forintos négyzetméterárral követ. A legkedvezőbb árfekvésű lakások a külső városrészekben épülnek, a XXIII. kerületben 776 ezertől, a XX. kerületben 800 ezertől, a XIX. kerületben 825 ezer forinttól érhetők el négyzetméterenként. A belvárosi és észak-budai kerületek a legdrágábbak, míg a dél-pestiek a legolcsóbbak.

Az árak jövőbeni alakulásáról szólva Soóki-Tóth Gábor elmondta, hogy az inflációs bizonytalanságnak és a Zöld Otthon Programnak köszönhetően az újlakások piacán is nagyobb számban jelenhetnek meg a befektetők, ami az árak további növekedését eredményezheti.

A legtöbb projekt továbbra is a XIII. kerületben a régi ipari területek helyén épül. A kerületen belül, de a fővárosban is Angyalföld évek óta listavezető, ámbátor a jelenlegi 58 projekt az elmúlt évek legalacsonyabb értéke. Az épülő lakások számában is első a kerület, itt azonban nem történt változás 2020 decemberéhez képest, a 8800 lakás megegyezik az egy évvel ezelőtti számmal.

A budai oldalon a XI. kerület emelkedik ki 45 projekttel és 7000 lakással. Mindkét mutatóban a második legmagasabb érték a kerületek sorában, azonban a két érték 2017 eleje óta nem volt ilyen alacsony a kerületben.

Budapest déli részén, a XX., XXI., XXII., XXIII. kerületekben épül a legkevesebb projektben a legkevesebb lakás. Jellemzően száz darabnál kevesebb lakás 4-6 projektben oszlik meg kerületenként, kivéve a XXIII. kerületet, ahol 6 projektben majdnem 450 lakás kivitelezése folyik. A felsorolt pesti kerületekben a legalacsonyabb a négyzetméterár is.