2017. 08. 30.

A XIII. kerületben, az I. kerületben és Szegeden fizetünk a legtöbbet

Az Otthon Centrum felmérése szerint, amíg az első félév során a fővárosban 1700 – 2700 Ft/m2/hó között béreltek hagyományos téglaépítésű lakásokat és kis szerencsével már 80-90 ezer forinttól lehetett albérletet kapni, addig a felvételi pontszámok kihirdetését követően a legkedveltebb városrészek árai; VI. IX. és XIII. kerület elérték, sőt meghaladták a 3000 Ft/m2/hó értéket. Elfogadható, átlagos állapotú, téglaépítésű lakást a belső városrészekben ma már esélytelen 100-110 ezer Ft/hó-nál olcsóbban bérelni Budapesten.

Az albérletek iránti fokozott érdeklődést mutatja, hogy a nyári hónapokban lezárt tranzakcióknál átlagosan két hét és másfél hónap között találtak egymásra a bérbeadók és a leendő bérlők, a leggyorsabban a jó tömegközlekedési kapcsolatokkal rendelkező kisebb alapterületű és havi bérleti díjért hirdetett lakásokat adták ki, míg a drágább belvárosi és budai nagy lakások és családi házak bérbeadóinak akár 3-4 hónapba is beletelt, míg megfelelő fizetőképes bérlőt találtak.

Egy garzon teljes költségéhez képest, amelyen 1, esetleg 2 hallgató osztozik továbbra is kedvezőbb, ha egy nagy lakást bérelnek többen. 100-120 négyzetméteren akár 4-5 fő is kényelmesen osztozhat, igaz a konyhát és a fürdőszobát közösen használják, viszont az egy főre eső költség az önállóan bérelt garzonlakás bérleti díjának fele-kétharmada. Fejenként 40-50 ezer forinttal kalkulálva, egy négy fős társaság 150 – 200 ezer forintért a XIII. kerületben vagy a VIII. kerületben a Palota negyedben és a Corvin negyed közelében, sőt még a VI. kerületi diplomata negyedben is kifoghat erre alkalmas lakást. Az említett árak valamivel magasabbak most, mint a roham előtt voltak: júniusban, akár 150 ezer forint alatt is ki lehetett fogni egy-egy jó helyen lévő nagyobb lakást Budapesten.

Júliusban és augusztus első két hetében a pesti oldalon a XIII. kerületben voltak a legdrágábbak az albérletek, ezt követte a IX. kerület. Legolcsóbban a VIII. kerületben lehetett albérletet találni, és a 2000 Ft/m2/hó átlagos bérleti díj a korábbi években tapasztalt értéknél kicsit kedvezőbb is.

A budai oldalon az I. kerületben voltak 3000 Ft-os havi átlagot meghaladó havi fajlagos bérleti díjszinten megkötött szerződések, de jelentősebb számban a II. és XI. kerületben adott ki lakásokat az Otthon Centrum jellemzően 2600 – 2700 Ft/m2/hó fajlagos átlagáron, Legolcsóbbak a XXII. kerület belvárostól távolabbi részei, ahol akár 2000 Ft/m2 áron is bérelhető lakás.

A régióközpontokban a fővároshoz képest kedvezőbb áron keltek el az albérletek és nem volt lényeges árnövekedés. A legolcsóbban Pécsett, a legdrágábban Szegeden adott ki lakásokat az Otthon Centrum. Az átlagos bérleti díj a drágább városokban 2000 Ft/m2, az olcsóbbak esetében 1100-1500 Ft/m2 között alakult. 

Abszolút értékben a legdrágább ingatlanokért 250 és 600 ezer forint között fizettek a bérlők, ezek legtöbbje nagy alapterületű családi ház és belvárosi 3-5 szobás új építésű vagy felújított patinás épületben található lakás, például az Andrássy úton vagy Vizafogón. Drágán bérelt nagyméretű családi házakra akad példa Budaörsön, Aranyhegyen, de Budatétényben is. Az öt legdrágább albérletbe adott lakás között mindössze egy vidéki volt egy Debrecen-nagyerdei társasházi lakás. Általában a bérlet ingatlanok 5-10%-a esik az említet kategóriába.

Abszolút értékben a legolcsóbb albérleteket az elmúlt másfél hónapban Békéscsabán, Kecskeméten, Tatabányán adták ki. A bérlők 55-60 ezer forint havi díjat fizetnek az átlagosan két szobás, régebbi építésű téglalakásokért. 75 és 90 ezer forintért Győrben, Szegeden, Székesfehérváron és Nagykanizsán, ennél kicsit magasabb havi bérleti díjért már a külső pesti kerületekben, Kispesten, Árpádföldön lehetett társasházi lakást bérelni. 120 – 140 ezer forintért a pesti belső kerületekben, Zuglóban 1-2 szobás, a VIII. kerületben, Debrecen és Győr kedvelt városrészeiben 3 szobás lakást is lehet bérelni.

08.29_tabla