2008. 06. 16.

Balatoni reneszánsz

2007 második felében felívelő időszak kezdődött a balatoni ingatlanpiacon. A pezsgés egyelőre a nagyobb városok és főbb turisztikai célpontok piacán látványos, ám várható, hogy a már régóta beharangozott nagyszabású idegenforgalmi és egyéb fejlesztések megindulására egyre nagyobb területet érint majd.

Simon Amarilla, az Otthon Centrum siófoki franchise partnere szerint nagyok a piaci fellendüléshez kötődő elvárások, főként az SCD egész Balatont érintő területfejlesztési programját illetően. Ám a vevők körében nem erre vonatkozik az optimizmus, hanem általánosan népszerűbbnek tűnik a Balaton, mint néhány éve, elsősorban néhány kitüntetett település (Siófok, Balatonlelle, Zamárdi, Balatonalmádi, illetve az északi parton Balatonfüred, Keszthely, Badacsony, Szigliget, Tihany). Sokan keresnek tóparti nyaralót, sőt, egyre több fővárosi is gondolkodik a végleges ideköltözésben, hiszen a közlekedési hálózat fejlődésével egyre "közelebb" kerül a tó.

Az új építésű lakóingatlanok szinte minden kategóriában keresettek, az olcsótól az exkluzívig. Emellett népszerűek az újszerű, víz közeli családi házak (30-55 millió Ft között), a sorházak kis kerttel (20 millió Ft körül), illetve – főleg a déli parton – az egyedi, kis telken álló, esetleg felújításra szoruló nyaralók is (4-600 m2-es telken 50-60 m2-es ház), minél közelebb a parthoz, de maximum 20 millió forintos értékhatárig.

A kereslet élénkülése egyelőre nem hozott érzékelhető áremelkedést, inkább csak eladhatóbbá tette a piacon lévő ingatlanokat. Az árak emelése kockázatos is lenne, hiszen a viszonylagos túlkínálat és sok épülő projekt miatt lassulna az értékesítés. A közvetlen vízparton lévő telkek, családi házak, egyedi nyaralók esetében azonban még mindig kielégítetlen keresletről beszélhetünk. Az árakban - a víztől való távolság függvényében - nagyon nagy különbségek mutatkoznak egyébként egy településen belül is, s ugyanígy a vízparti és távolabbi települések között is.

Mindezekkel ellentétben, nagyon nehezen eladhatóak a korszerűtlen, rossz elosztású (sok kis szoba több szinten), nagyméretű - akár 200-400 négyzetméteres -, jellemzően 1970-1980-as években fizetővendéglátásra épült családi házak, nagyméretű villák, forgalmas főút mellett fekvő lakóingatlanok, illetve átlagos környéken lévő régi típusú ikerházak.

Jellemző, hogy a lakóingatlan piacon tapasztalható élénkülés fokozódó érdeklődést (illetve egyelőre inkább csak "puhatolózást") váltott ki az üzlethelyiségek, és általában a fejlesztési területek iránt. A magyarok mellett holland, spanyol, izraeli cégek aktívak leginkább a lakáspiac beruházói oldalán.

Kovács Tibor, az Otthon Centrum keszthelyi partnere szerint az északi parton is sláger a part közeliség, illetve ezen a területen a távolabb, a Balaton-felvidék településein fekvő ingatlanok örökpanorámája lehet még nagyon vonzó tényező. Ilyen adottságú ingatlanoknál mérettől és ártól függetlenül folyamatos az érdeklődés. Az élénkülő kereslet azonban jellemzően itt sem hozott áremelkedést.

A nagy árkülönbségekre jellemző, hogy míg Keszthelyen már lehet panellakást kapni 130 ezer Ft-os fajlagos áron, Balatonfüreden találkozhatunk 500 ezer Ft feletti árral új építésű, víz közeli apartman esetében. A családi házak, nyaralók árai ugyancsak rendkívül széles skálán mozognak: településtől, minőségtől és elhelyezkedéstől függően 50 ezer Ft-tól egészen 800 ezer Ft-ig is elmennek az árak.

Összességében elmondható, hogy az élénkülő, és részben az egész térséget átfogó fejlesztési programok által érintett tóparti ingatlanpiac esetében egy új reneszánsz eljöveteléről beszélhetünk. Ebben a piaci környezetben pedig érdemes ingatlanvásárlásban gondolkodni Közép-Európa legnagyobb tavának partján.