2021. 11. 17.

Fiatalok lakásvásárlása: kétharmaduk hitelből

Mindössze a fiatalok nagyjából egyharmada képes készpénzzel finanszírozni lakásvásárlását, de feltehetőleg ők is külső forrásra, vagyis szülői támogatásra szorulnak. Az anyagi lehetőségek függvényében leginkább panellakás, vagy egy agglomerációban lévő családi ház érdekli a 30 év alatti korosztályt.

„Az Otthon Centrum 2021-es adatai alapján a fiatalok a többi korosztályhoz képest jóval nagyobb arányban szorulnak hitelre, ugyanakkor életkorukból fakadóan sokkal hatékonyabban tudják kihasználni a családtámogatási kedvezményeket” – mutatta be Soóki-Tóth Gábor a 30 év alatti korosztály lakásvásárlási szokásait elemző kutatás egyik megállapítását. Az Otthon Centrum elemzési vezetője elmondta, a 30 évnél idősebb generációhoz képest lényeges különbség, hogy a fiatalok jóval kisebb százaléka képes lakásvásárlását készpénzből finanszírozni, erre mindössze a korosztály 37 százaléka képes, de ők is feltételezhetően külső tőketámogatás segítségévél. Esetükben jellemzően a családi háttér jelenti a bankot. Ezzel szemben az idősebb generációk 62,5 százaléka tudja készpénzben, hitel nélkül megoldani lakásvásárlását. A különbség érthető, hiszen a fiatalok életkorukból adódóan kevesebb megtakarítással rendelkeznek. Piaci hitelt 35 százalékuk vett fel, míg a fennmaradó 28 százalék valamelyik családtámogatási kedvezmény igénybevételével jutott ingatlanhoz.

A hitelt felvett fiatalok 58 százaléka tisztán piaci alapút választott 2021-ben, míg a hitelt CSOK-kal kombinálók aránya 20,7 százalék volt. Az említett két hitel mellett 9 százalék még a Babaváró hitelt is felhasználta. Az egyedül Babaváró hitelt igénylők aránya mindössze 1,4 százalék volt az Otthon Centrum idei tapasztalatai szerint.

Soóki-Tóth Gábor leszögezte, az adatok megyénként jelentős szórást mutatnak. A készpénzből vásárlók aránya Győr-Moson-Sopron megyében volt a legalacsonyabb (21 százalék), és Heves megyében a legmagasabb (64,3 százalék). A piaci hitelt választók aránya Zala megyében volt a legalacsonyabb (12,1 százalék), míg Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb (63,2 százalék). A családtámogatást legkevésbé Budapesten vették igénybe (13,5 százalék), míg Pest megyében a legtöbben (41,7 százalék).

„Idén az Otthon Centrum közvetítésével lakást vásárló 30 év alatti ügyfelek leggyakrabban használt házat vásároltak, arányuk elérte a 44 százalékot, míg téglalakást 26, panelt 22,5 százalék választott” – ismertette a szakember, aki az adatokat összehasonlította az idősebb generációk vásárlási szokásaival. Kiderült, a fiatalok az idősebbeknél nagyobb arányban vásároltak házat, illetve panellakást, míg téglaépítésű lakást kevésbé. „A különbség az anyagi lehetőségekkel magyarázható” – összegezte a végeredményt Soóki-Tóth Gábor.

Fiatalok a leggyakrabban az agglomerációt választották lakóhelyül (19,3 százalék), ami 4 százalékkal magasabb az idősebb lakásvásárlókhoz képest. Budapesten arányuk valamivel kisebb, csak úgy, mint vidéken a megyei jogú városokban. Az ötezer főnél kisebb településeket a korosztály 16,3 százaléka választotta, ami szintén magasabb, míg külső pesti kerületekben a korosztály 14,5 százaléka vásárolt ingatlant.