2014. 05. 27.

Forró hangulat a tóparti lakóingatlan piacokon

Nagy a kereslet a balatoni és a velencei-tavi ingatlanok iránt

Nincs ok panaszra Balatonon, legalábbis, ami a lakáspiacot illeti: az országos trendeket követve, tavalyhoz képest itt is komoly, csaknem 20 százalékos keresletbővüléssel indult az év. Az Otthon Centrum az idei teljes évre nagyságrendileg 2.500 – 2.700 tranzakcióra számít a Balatonon. A legtöbben 10, 15, de akár a 25 milliós nyaralókat, házakat keresik. Az árak tekintetében egyelőre csak visszafogottabb a növekedés, de van piaca az akár 1 milliós négyzetméterárú, közvetlenül a vízparton épült lakásoknak, nyaralóknak is. Az évkezdet a szomszédos Velencei-tónál is jól alakult, mind érdeklődő számban, mind az adásvételek számában jobb volt az év eddig eltelt időszaka, mint a tavalyi. – összegzi az Otthon Centrum.

A magyar lakáspiacon az idei első hónapokban tapasztalható pozitív hangulat, a bizalom visszatérése a Balatont is utolérte. "Értékesítési tapasztalataink szerint, a balatoni lakóingatlan- és üdülő forgalom csaknem 20 százalékkal bővült az idei első négy hónapban, az előző év azonos időszakához képest" – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. – "A kereslet élénkülése sokakat késztethet gyors vásárlásra, nehogy a legjobb ajánlatokat, mind az árak, mind az ingatlan jellemzői tekintetében elorozzák előlük."

A 2008 és 2013 közötti országos 44 százalékos forgalomcsökkenéshez képest valamivel kisebb, 40 százalék, a balatoni, vízparti települések forgalmának visszaesése. Az üdülőket is figyelembe véve, amelyek a lakóingatlanok mellett csaknem harmadát adják a teljes forgalomnak ezeken a területeken, évek óta 2.400 és 2.500 adásvétel között stagnál a piac. Amennyiben az idei év elején tapasztalható bizalom- és keresletnövekedés az egész szezonban kitart, az idei forgalom megközelítheti a 2.700 darabos szintet.

Mit és mennyiért?

Balatonlellén és környékén a leginkább 10 és 15 millió forint közötti, általában önálló nyaralókat, házakat keresik a vevők. Ezek jellemzően 70 és 100 négyzetméter közötti alapterületűek. Idén több figyelem jut a 7-es főút mellett lévő, felújítandó családi házakra is. Az elmúlt években ebben a szegmensben kisebb volt a kereslet, az idei év hozott több, a felújítástól sem visszarettenő keresőt a piacra. Szintén keresettek a kisebb, egy- vagy másfél szobás apartmanok is. Az ilyen ingatlanok a beruházók fantáziáját is megmozgatják, újépítésű projektekben 26 és 33 négyzetméter közötti kis apartmanokat lehet 9,3 és 13 millió Forint közötti áron megvásárolni.

Keszthelyen és környékén az önálló nyaralók, házak szegmensében szintén a 10 és 14 millió közötti ingatlanok jelentik az ide évben a slágert. Ezek általában 1 + 3 fél szoba beosztásúak. A kisebb lakások 5 és 8 millió forint közötti áron a legkelendőbbek. Keszthelyen és a vonzáskörzetében már az év első két hónapjában tapasztalható volt a kereslet bővülése, így a megszokott márciusi szezonkezdet előretolódott.

Balatonfüreden és környékén a kereslet a 15 és 25 millió közötti ingatlanokra koncentrálódik, bár nem ritka a 30 milliót meghaladó vételár sem. A 15 és 25 millió közötti ársávban vagy használt, 100 négyzetmétert meghaladó alapterületű házak, nyaralók találhatóak, vagy 2008 után épült, 50 és 80 négyzetméter közötti újszerű lakások. Az újépítésű lakások piacán, a vízparthoz közeli projektek esetében a kínálati árak a négyzetméterenként 500.000 Ft-os szintet is elérik, de van a kínálatban közvetlen vízparti társasházban 1 millió forintos négyzetméterárat is meghaladó ingatlan.

Siófokon, Balatonfüredhez hasonlóan a 15 és 25 millió közötti áron kínált ingatlanok voltak a legnépszerűbbek a 2014 első négy hónapjában történt eladások alapján. Ilyen áron 100–150 négyzetméteres családi házak, vagy vízparti újszerű, 50-60 négyzetméteres lakások cserélnek gazdát. A kereslet viszonylag széles sávon oszlik meg, 7-8 millió forintért már lehet a belvárosban 40-50 négyzetméteres használt lakást vásárolni, de nem ritka a 35 vagy 40 milliót meghaladó vételár sem, jellemzően vízparthoz közeli, újszerű lakások esetében.

Kik a vásárlók?

A vásárlók túlnyomórészt továbbra is belföldiek. A déli part a könnyű megközelíthetőség miatt főleg a fővárosiaknak vonzó, de nem ritka a budapesti vásárló Keszthelyen sem. A déli part a dél-nyugati nagyvárosokból is sok vásárlót vonz, Kaposvárról, Pécsről, azonban a Balaton ismertsége, kedveltsége szinte az egész országot megmozgatja ingatlanvásárlás szempontjából is. A vevői motivációk vegyesek, a befektetési szempont az elmúlt évek árcsökkenése miatt szinte minden esetben megjelenik, még az ingatlan kimondottan kikapcsolódási, nyaralási céllal vásárlók esetében is. Továbbra sem ritka, hogy az ingatlan kiválasztása során, hogy több generáció igényeit is figyelembe veszik a családok, és a nyaralót a szezonban egymás között megosztva használják.

.