2012. 10. 24.

Ingatlanpiac: a csökkenés megállt, a kilábalás várat magára

Lakáspiaci Tanácsadó - 2012. III. negyedév

Minden bizonnyal az első negyedévben tapasztalt jelentős keresletbővülés mögött a végtörlesztés miatt előrehozott vásárlások állhattak, mivel ez a lendület hamar kifulladt; az első három negyedév 70.000 körülire tehető eladásai már csak kevesebb, mint 10 százalékkal haladták meg a tavalyi év azonos időszakát. A teljes 2012-es évre az Otthon Centrum nagyjából 90.000 tranzakcióval számol. Az áralku mértéke a tavalyi évhez képest növekedett, az értékesítési idők viszont nem hosszabbodtak a tavalyi év első kilenc hónapjához képest. Az árak esetében sem látható jelentős változás, minimális elmozdulásról, illetve stagnálásról árulkodnak a vizsgált időszakban eladott ingatlanok. Ez derül ki többek között az Otthon Centrum legfrissebb Lakáspiaci Tanácsadó elemzéséből.

Adásvételek és árak

Az idei első negyedévben – főleg a végtörlesztés hatására – még 40 százalékkal több adás-vételt látott a magyarországi lakóingatlan piac, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ez a keresletbővülés azonban minden bizonnyal előrehozott vásárlásokon alapult, mivel az első három negyedévet figyelembe véve a forgalom szintje már csak kevesebb, mint 10 százalékkal van a tavalyi év azonos időszakán mért 64.000-es nagyságú tranzakciószám felett.

A forgalmi adatokba az újépítésű lakások is beletartoznak, azonban ezek részaránya nagyon alacsony, 4 százalék körülire tehető. A továbbiakban csak a használt lakáspiac trendjeivel foglalkozunk a közleményben.

"A kifulladó keresletélénkülés is abba az irányba mutat, hogy 2012-ben a tavalyi évvel megegyező forgalmi adatokat láthatunk majd a lakáspiacon." mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. – "A nagyjából 90.000 tranzakció körül várható forgalmi szint, immár negyedik éve jelent egy alacsony, de stabil keresletet a lakáspiacon. A kereslet alacsony szintje mögött a finanszírozási lehetőségek beszűkülése, a háztartások várakozásainak romlása áll, azonban a stabilitás azt is jelenti, hogy a lakhatási igény minden esetben megjelenik, és ezen az alacsony szinten egyre inkább független a gazdasági, finanszírozási környezet változásaitól."

Az árak az első három negyedév eladásai alapján ugyan még csökkenést mutatnak a tavalyi év azonos időszakához képest, főleg a használt téglalakások és téglaépítésű házak esetében, de az idei év negyedévei között már jóval visszafogottabb volt a csökkenés. A használt téglalakások ára 2012 harmadik negyedévében vidéken, mind a keleti, mind a nyugati országrészben, már minimális, 1-2 százalékos növekedést mutatott, a második negyedévhez képest. Ezzel szemben, bár szintén minimálisan, de a fővárosi használt téglalakások átlagára csökkent. A panellakások esetében a második és harmadik negyedév között az árak stagnáltak. A használt téglaépítésű házak esetében szintén stagnálás, illetve minimális növekedés mutatható ki az ország egyes területein, az elmúlt két negyedév között.

Értékesítési idők

Az árak változásához hasonlóan az értékesítési idők is elérték a mélypontjukat az ingatlanpiacon. Az idei első három negyedév eladásai alapján az értékesítéshez szükséges átlagos idő nem változott jelentősen a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Az elmúlt évekhez képest a panellakások esetében már némi pozitív elmozdulás is látható az értékesítési időben, a 2012 első három negyedévében regisztrált eladások alapján csökkent az átlagos értékesítési idejük. A rövidebb értékesítési idő ennél az ingatlantípusnál már a válság előtt is megfigyelhető volt. Ennek hátterében az állhat, hogy a téglaépítésű lakásokkal és házakkal szemben a panellakások homogénebb halmazt alkotnak, kevesebb paraméterben térnek el egymástól, ami az összehasonlításhoz és a vásárlási döntéshez szükséges időt is lerövidíti.

A használt téglalakások értékesítésében jelentős eltérések az egyes országrészek között nincsenek, minden területen nagyjából ugyanakkora időtávot követel meg, átlagosan 4 hónapot. Nagyon egységes a kép a panellakások esetén is az ország egyes területei között, az értékesítéshez valamivel kevesebb, mint 3 hónap volt szükséges. A téglaépítésű házak értékesítésére Budapesten átlagosan 6, vidéken pedig 6-8 hónapot kell hagyni. A fővárosi agglomerációban a fagyos piaci viszonyok mellett 7 hónapos értékesítési idővel lehet számolni.

A legkeresettebb ingatlanok

A Lakáspiaci Tanácsadóban területenként, és ingatlantípusonként is megvizsgáltuk, hogy a harmadik negyedévben melyek voltak a leginkább keresett, legnépszerűbb ingatlanok. Most a teljesség igénye nélkül csak néhányat mutatunk be.

A fővárosban a keresett használt téglaépítésű lakások piacán zömmel a 6 és 20 millió forint közötti sávban keresnek, de még a 30 milliós határig is viszonylag erős kereslettel találkozunk. A legtöbb érdeklődő a 9 millió körüli vételárú ingatlanokra jelentkezett, de nagyon erős, egyöntetű kereslet mutatkozik a 8-tól 13 millióig terjedő sávban. A legkeresettebb, 9 milliós áron a 30 és 70 négyzetméter közé eső alapterületű ingatlanokról érdeklődtek, de ezek közül is a 40 négyzetméter körüliek kapták a legtöbb figyelmet.

Az ország keleti felében az érdeklődők már 4-5 milliós lakások esetében is megjelennek, de a leginkább a 7 milliós lakások a keresettek. Ezért az összegért 30 és 90 négyzetméter közötti ingatlanokat keresnek, de a legnépszerűbbek a 40 négyzetméteres kategóriába eső lakások voltak. Erős a kereslet a 6 és 10 millió forint közötti lakásokra mutatkozott a harmadik negyedévben.

A nyugati megyékben a használt téglalakást keresők preferenciái nem különböznek jelentősen a keleti országrészben tapasztaltaktól, az idei év harmadik negyedévében mért adatok alapján. A kereslet a 4 és 14 millió közötti sávra koncentrálódik, a legkedveltebb kategória a 7 millió körüli vételárú lakásoké volt. A keresett, 7 milliós áron kínált lakások 30 és 70 négyzetméter körüliek voltak, de a slágert az 50 négyzetméteres lakások jelentették ebben az árkategóriában. A 7 milliós lakások mellett a második legnépszerűbb tartományba a 8-9 milliós lakások tartoztak. A 9 milliós otthonok esetében a 60 négyzetméteres sávba esők voltak a legkeresettebbek. Az ország keleti feléhez képest különbséget a felsőbb árkategóriában keresők jelentenek. Minden ötödik érdeklődő 16 millió forint feletti kategóriában keres, a nyugati megyékben regisztráltunk érdeklődéseket 45-50 milliós használt téglalakásokra is.

"Az ingatlanpiac egyre inkább a stagnálás jeleit mutatja, az évek óta tartó lejtmenet most már valóban megállni látszik." – tette hozzá Déry Attila. – "Ezt már akár jó hírnek is tekinthetjük, azonban van rossz hír is, miszerint erre az állapotra a vártnál hosszabban kell berendezkednünk. Sem az árak, sem a tranzakciószámok tekintetében nem számítunk jelentős pozitív elmozdulásra a gazdasági, illetve a finanszírozási környezet javulása nélkül."

A fenti tendenciákról bővebben a legfrissebb Lakáspiaci Tanácsadóban olvashat.

 A Lakáspiaci Tanácsadó legfontosabb megállapításai:

Tranzakciószámok

• Kifulladó élénkülés: 2012 első három negyedévében az előző év azonos időszakához mérten a keresletnövekedés egyre visszafogottabb mértéket mutat. Az első három negyedév adásvételeinek száma már csak 10 százaléknál kisebb mértékben haladják meg a tavalyi év azonos időszakának teljesítményét.

• Kilátások: Az idei évben nagyjából 90.000 tranzakciót jelentő forgalmi szint várható a piacon, ami immár negyedik éve jelent egy alacsony, de stabil keresletet a lakáspiacon.

Árak változása

• Stagnáló lakásárak: Budapesten minimálisan csökkent, vidéken minimálisan nőttek a használt téglalakások ára, az elmúlt két negyedév között. A panellakások árszínvonala stagnálást mutat, a téglaépítésű, használt házak esetében pedig minimális növekedés volt kimutatható 2012 második és harmadik negyedéve között.

• Kilátások: az árak csökkenése idén nagy valószínűséggel megáll. Komolyabb áremelkedésre csak a finanszírozási feltételek javulásával, illetve a javuló gazdasági folyamatok támogatta keresletbővülés esetén lehet számítani.

Áralku

• Növekvő alku: az eladók nem csak a szerződéskötéskor kényszerülnek engedményekre, hanem már azt megelőzően, az értékesítési folyamat során is csökkenteniük kell a kínálati árakat. Az idei év első három negyedévében nőtt mind az értékesítés során tett kínálati ár csökkentés, mind a szerződéskötéskor adott árengedménymértéke, a tavalyi év első három negyedévéhez viszonyítva. Idén az első három negyedévben a teljes árengedmény átlagosan, országos szinten átlépte a 13 százalékos szintet. Ebből 5 százalékot tett ki az eladó kínálati ár csökkentése az értékesítés során, míg 8 százalékot a vevő alkudott ki a szerződéskötéskor. Az árengedmény mértéke az idei év második negyedévről a harmadik negyedévre is nőtt, minden ingatlantípus esetében.

• Ingatlantípusok közötti különbségek: a legkisebb teljes árengedményt a panellakás vásárlók tudták elérni a második negyedévben, csaknem 9 százalékot, amiből 5,9 százalék a szerződéskötéskor elért alku. A legnagyobb árengedményt a családi házak tulajdonosai adták az értékesítés során, 18 százalékot, amiből több mint 11 százalék a szerződéskötéskor kialkudott engedmény.

• Szaporodó kínálati ár csökkentések: egyre növekszik azon esetek száma, amikor az eladó nem csak a szerződéskötés során ad engedményt az ingatlana árából, hanem már az értékesítés során csökkenti a kínálati árat. 2012 első három negyedévében 103 kínálati árcsökkentés jutott 100 szerződéskötéskor adott alkura. Ez a szám megegyezik az idei első félévben mért adattal.

Értékesítési idő 

• Változatlanság: az elmúlt egy évben nem változott jelentősen az ingatlanok értékesítéséhez szükséges idő, egyik szegmensben sem. Csupán a panellakások esetében csökkent némileg az átlagos értékesítési idő 2012 első három negyedévében gazdát cserélt ingatlanok adatai alapján, az előző év azonos időszakához viszonyítva.

• Gyors panel, lassú ház: ahogy azt korábban, az előző negyedévekben is megfigyelhettük a leggyorsabban a panellakásokat lehet értékesíteni, átlagosan 2,5 hónap alatt, a 2012 első három negyedévének eladásai alapján. A családi házak esetében átlagosan 6,5 hónapot kell szánni az eladásra, közvetítő segítségével, míg a téglaépítésű lakások átlagos értékesítési ideje 4 hónapot tett ki. A tulajdonosoknak átlagosan 40 százalékkal több időt kell szánni az értékesítésre, ha saját maguk próbálják eladni ingatlanukat, mint amikor közvetítő segítségét veszik igénybe.

• Nincs jelentős különbség a földrajzi területek között: az egyes területek ingatlanpiacán hasonló értékesítési időkkel kell számolni.

Vevői preferenciák

• Téglalakások: Budapesten a 9 milliós 40 négyzetméteres lakások, a keleti megyékben a 7 milliós 40 négyzetméteres, a nyugati országrészben pedig szintén a 7 milliós, valamint a 9 milliós 60 négyzetméteres lakások vonzották a legtöbb érdeklődőt.

• Panellakások: az előző negyedévhez hasonlóan a fővárosban a 8 és 9 millió közötti 50 négyzetméteres panellakások voltak a legkeresettebbek a harmadik negyedévben. Az ország keleti felében a 7 milliós 50 négyzetméteres, míg a nyugati felében a 8 milliós, szintén 50 négyzetméteres panellakások vonzották a legtöbb érdeklődőt.

• Téglaépítésű házak: ezen ingatlantípus esetében oszlik meg a kereslet a legszélesebb sávon. Budapesten a legtöbb érdeklődőt a 20-22 milliós, 80-100 négyzetméteres házak esetében regisztráltuk, de a kereslet nagyon egyöntetű a 12 és 30 millió forint közötti tartományban. Pest megyében szintén ilyen széles tartományban oszlik meg a kereslet, 8 és 28 millió közötti házak az igazán keresettek. Keleten és nyugaton szűkebb sávban oszlik meg a kereslet, bár a nyugati megyékben az érdeklődők 15 százaléka keres 30 milliónál drágább házat. A legkeresettebbek a 15-16 millióért kínált házak voltak, mind a keleti, mind a nyugati megyékben.

Bérleti piac

• Szegmensenként eltérő kép: a használt téglalakások bérleti díja már nőtt az idei év első három negyedévben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A kiadó panellakások szegmensében minimális növekedést, míg a családi házak esetében stagnálást tapasztaltunk ugyanezen időszakon.

• Hozamok: 2012 harmadik negyedéves átlagos bérleti díjait, illetve ingatlanárait figyelembe véve a bérbeadási céllal vásárolt ingatlanok esetében egy 10 éves befektetési időszakon 8 és 9 százalék közötti hozamot lehet elérni. A hozam mértéke ingatlantípusonként és elhelyezkedéstől függően változik.

• Keresett albérletek: a fővárosban, a téglaépítésű lakások esetében a 70.000 Ft körüli havi bérleti díjon, a panellakások esetén pedig az 50.000 Ft körüli havi bérleti díjon kínált albérletek generálták a legtöbb érdeklődést. Mind a téglaépítésű, mind a panellakások esetén az 50 négyzetméter körüli lakások vonzották a legtöbb érdeklődőt a fenti bérleti díj tartományokban. A használt, kiadó téglalakások közül a keleti megyékben a legtöbb érdeklődőt a 40, illetve 70 ezer forintos havi bérleti díjon kínált lakások esetén regisztráltuk.