2012. 06. 14.

Lottóötösből kastélyt vagy lakótelepet

Ingatlanpiaci "legek"

4 093 000 000 Ft, ezt az összeget lehet jelenleg megnyerni a lottón. Szinte az egész ország lottólázban ég, amikor feladjuk a szelvényünket, gyakran már akkor végiggondoljuk, mit is vásárolnánk ebből a hatalmas összegből. Az elsők között szinte biztos, hogy az ingatlanvásárlás szerepel. A lottóláz apropóján megvizsgáltuk, hogy az Otthon Centrum kínálatából milyen ingatlanok közül válogathatna a szerencsés nyertes; melyek a legdrágább ingatlanok, és hányat tudna ezek közül megvásárolni az új milliárdos.

A 4 milliárd forintból a jelenleg az Otthon Centrum adatbázisában szereplő legdrágább ingatlanok közül többet is meg tudna vásárolni a lottómilliárdos, de hogy mekkora is a várható főnyeremény, legjobban úgy szemléltethető, ha átlagos árú ingatlanokkal számolunk. Budapesten egy átlagos, 50 négyzetméteres panellakást 9 millió forintért tudunk venni a XI. és a III. kerületben egyaránt. Ilyen átlagos panellakásból 455 darabot tudna egyszerre megvásárolni a lottómilliárdos. Egy tízemeletes panelházban emeletenként 3 lakással számolva ez 15 db ekkora panelházat jelent – azaz, egy egész lakótelep a miénk lehetne.

A legdrágább ingatlanok

Kanyarodjunk azonban vissza a "legekhez", és elsőként azt vegyük végig, hogy Budapesten és vidéken, melyik ingatlanokon a legmagasabb az árcédula. A az Otthon Centrum által kínált legdrágább családi ház, a fővárosban található 1.421.000.000 Ft-os áron, mely 1400 négyzetméterével, 4900 négyzetméteres telkével, 5 emeletével és 22 szobájával semmiképp sem mondható átlagosnak. A pest megyei első helyezett is átlépi az egymilliárdos "lélektani" határt: Az 1.100.000.000 Ft-ba kerülő háznál is megtalálható minden, amire egy friss lottómilliárdosnak szüksége lehet: 1500 négyzetméter lakóterület, 21 szoba a tulajdonosnak és vendégeinek, borospince saját borozóval, fitnesz részleg, repülőgépnek fenntartott hangár és leszállóhely. Ennek a Csömörön található kastélynak a 32 hektáros telkén egyébként négy focipálya is elférne, így a tulajdonos egy kisebb foci EB-t is tudna tartani. Vidéken a legdrágább ingatlan az Otthon Centrum kínálatában egy 492 MFt-os diósjenői vadászkastély, mely 31 hektárnyi erdővel rendelkezik, emellett tartozik még hozzá egy lóistálló, medence, 12 szoba, szauna és egy exkluzív lovagterem is.

A legdrágább társasházi lakás szintén Budapesten található, a 430 négyzetméteres penthouse lakásban 6 szobát és 4 fürdőszobát használhatunk. A 746 milliós vételárba azonban nem csak a lakás, hanem a felette található, összesen 484 négyzetméternyi terasz és tetőkert, valamint az onnan nyíló dunai panoráma is beletartozik. Ha mindenképpen drága lakást szeretnénk, de Budapest túl zsúfolt számunkra, akkor Tata a célállomás. Itt található ugyanis a legdrágább vidéki társasházi lakás, amelyért 299 Mft-ot kell fizetnünk. Első olvasásra talán meglepőnek tűnik az ár, de a 336 négyzetméternyi alapterületű lakáshoz egy több mint 100 négyzetméteres terasz, egy 45 négyzetméteres tároló – ami mérete alapján egy önálló lakásnak is megfelelne –, szauna, lift és egyéb extra felszereltség is jár. Pest megyében, Budaörsön találjuk a legdrágább társasházi lakást, bár az előző kettőhöz képest, "reklámáron" lehet hozzájutni, hiszen mindössze 61.900.000 Ft-ba kerül. Természetesen a panellakásoknál is találunk legeket: a legdrágább panellakások esetében talán nem meglepő, de ugyancsak Budapest vezet. A XII. kerületben található ingatlan 29,5 MFt-tal áll a lista élén.

Legolcsóbb ingatlanok

Ha a lottóötössel a zsebünkben, képzeletben végigjártuk a legfelső árkategóriát, az ellenkező végletet sem szabad kihagynunk. A legolcsóbb családi ház a vas megyei Csipkereken található 1,5 MFt-ért. A ház csupán 45 négyzetméteres, azonban rendelkezik egy közel 800 négyzetméteres telekkel, amit tetszés szerint kertészkedésre, pihenésre, vagy zöldség-gyümölcs termesztésre is használhatunk. Letkésen találjuk ezüstérmesünket, amely egyben Pest megye legolcsóbb családi háza is 2,6 MFt-al. Ezért összegért igaz csak 38négyzetmétert kapunk, ugyanakkor eggyel nagyobb, 900 négyzetméteres telek jár hozzá. Budapesti viszonylatban már 7 MFt-ot kell fizetnünk, ha meg akarjuk venni a jelenleg legolcsóbb – a XI. kerület üdülőövezetében álló, 50 négyzetméteres – házat.

Bár mind a legolcsóbb, mind a legdrágább kategóriába eső ingatlanok ritkák a piacon, a játék kedvéért érdemes összehasonlítani a két végletet. Pontosan 203 darab hétmilliós ház teszi ki Budapest legdrágább, 1,4 milliárdos családi házát. Vidéken 328 darab 1,5 milliós házat tudnánk venni abból a 492 MFt-ból, amit a diósjenői vadászkastélyre szánnánk. Az agglomerációban pedig 423 darab 2,6 Mft-os ingatlant kellene vennünk, ha el akarnánk érni az 1,1 milliárd forintot, a Csömöri "EB rendezésre" is alkalmas kastély vételárát.

Ha nem érdekel minket a kert, de a legolcsóbban szeretnénk társasházi lakáshoz jutni, akkor ehhez 1,99 MFt-ot kell félretennünk ezért az összegért már boldog tulajdonosai lehetünk egy Lovásziban található, 35 négyzetméteres lakásnak. Budapest legolcsóbb társasházi lakása a maga 28 négyzetméterével 2,99 MFt-unkba kerülne. Az agglomerációban, ezen belül is Gyömrőn pedig jelenleg 4,5 MFt-ot kell kifizetnünk a legolcsóbb társasházi lakásért, amiért viszont már 55 négyzetméter jár.

Legnagyobb és legkisebb ingatlanok

Kuriózumokat nem csak a két szélső árkategóriában találhatunk, az alapterületeket tekintetében is sok érdekességgel találkozhatunk. A legnagyobb családi ház kategóriájában a győztes nem más, mint Veszprém megyei Csabrendeken álló 1800 négyzetméteres kastély. A kastély az 1800-as évek végén a Bajcsy-Zsilinszky család kezébe került és jelenleg 68,9 MFt-ért vásárolhatjuk meg, bár sajnos meglehetősen romos állapotban. A legnagyobb társasházi lakás címét egy budapesti loft lakás nyerte el. A hatalmas, 600 négyzetméteres lakás négy szinten helyezkedik el, valóban hamisítatlan loft élményt nyújtva.

A legkisebb családi házat Komáromban csodálhatjuk meg. A 15 négyzetméteres házikó egy 356 négyzetméteres telken bújik meg, csoda, ha észrevesszük. 6,4 MFt-ért el is kezdhetjük megkeresni. Végül pedig jöjjön a legkisebb társasházi lakás; toronymagasan nyert Budapest, pontosabban a VIII. kerület a 3.381.000 Ft-ért megvásárolható "legjével". A lakás rendkívüli, 8 négyzetméteres alapterületéből kifolyólag valószínűleg nem a klausztrofóbiások, vagy nagycsaládosok álomotthona lesz, mindenesetre maga a lakás hetvenötször férne el a legnagyobb társasházi lakásban - de ennyi "szoba" meg ugye kinek kell.