2020. 01. 16.

Rekord az Otthon Centrumnál: 750 milliót fizettek egy használt családi házért

Megtört a piac évek óta tartó felfele ívelő szakasza, ezzel együtt 2019-ben számtalan rekord született az Otthon Centrum közreműködésével értékesített ingatlanok esetében.

Mindenre van kereslet, csak össze kell fésülni a vevő és az eladó érdekeit, példázza az Otthon Centrum által értékesített legkisebb ingatlan mérete. A Budapest VIII. kerületében lévő, mindössze 6 négyzetméteres ingatlanért 6,8 millió forintot fizetett a vásárló. Ez volt az előző év legkisebb alapterületű értékesített lakása az OC praxisában. A galériás ingatlan egy 1920-ban épült társasház földszintjén található, és négyzetméterenként egymillió forintnál is drágábban kelt el, ami azt mutatja, hogy a belváros közelsége továbbra is az egyik legjelentősebb árfelhajtó erő a vásárláskor.

A legnagyobb alapterületű ingatlant Baranya megyében, egy Pécs közeli településen értékesítette az Otthon Centrum. A 700 négyzetmétert meghaladó kúriáért mindössze 23,9 millió forintot fizettek, vagyis az ingatlan négyzetméterenként nagyjából 33 ezer forintot ért a vevőnek. Az árat nagyban befolyásolta, hogy az apró zsákfalut csak egy keskeny, rossz minőségű úton lehet megközelíteni.

Az elmúlt évben a használt kertesházak piacán egy Art Deco stílusban, 2001-ben épült rózsadombi családi ház kelt el a legdrágábban. A kiváló állapotú, garázzsal, úszómedencével, tárolóval felszerelt II. kerületi ingatlan értékét növelte a hozzá tartozó 1300 négyzetméteres, gyönyörű kert is. „Az 550 négyzetméteres házért 750 millió forintot fizettek, míg a használt lakások piacán egy belvárosi ingatlan az árrekorder. A lakás vevője 238 millió forintot fizetett azért, hogy az V. kerületi, 1990-ban épült, azóta teljeskörűen felújított 101 négyzetméteres lakásban élhessen” – összegezte a 2019-es adatokat Soóki-Tóth Gábor az Otthon Centrum elemzési vezetője. „Az ingatlan árát nagy mértékben meghatározta az, hogy kiváló helyen, a Szent-István Bazilika szomszédságában, egy csendes utcában található” – mondta az elemzési vezető.

A panellakások felfutását mutatja egy XIII. kerületi ingatlan ára, a Vizafogó városrészben 56,5 millió forintért értékesítettek egy Duna-part közelében lévő 80 négyzetméteres, erkélyes lakást. Ugyancsak a környéken kelt el a tavalyi esztendő fajlagosan legdrágább lakása.  A 2007-ben épült angyalföldi ingatlan lett a csúcstartó ebben a kategóriában a maga 2,5 millió forintos négyzetméterárával. A magas árhoz a lokáción túl a zárószinti fekvés és a panorámás, hatalmas terasz is hozzájárult.

Az inga másik vége ugyancsak tanulságos: a legalacsonyabb áron egy ózdi téglalakást értékesítettek mindössze 415 ezer forintért. Ez az ár egy másik szegmensben is csúcstartó lett, ugyanis ez az 51 négyzetméteres, kétszobás lakás volt az OC tavalyi statisztikái szerint a legalacsonyabb fajlagos áron értékesített ingatlan a maga 8100 forintos négyzetméter árával. A felújításra szoruló lakás olcsósága ellenére bő fél év alatt talált gazdára. A legolcsóbb panellakást Komlón értékesítették. A 24 négyzetméter 2,9 millió forintért kelt el. A legolcsóbb családi ház Cegléden cserélt gazdát. A városhatár közeli vegyesfalazatú, 100 éves családi ház a vásárláskor konkrétan lakhatatlan állapotban volt, sem a gáz, sem pedig a csatorna nem volt bekövetve és a vizet is csak az udvarra vezették be. Nem csoda, hogy telekáron, csupán fél milliót ért vevőjének.

„A trend tavaly sem változott meg, az ingatlan egyedi paraméterei mellett az elhelyezkedés a döntő szempont az ár kialakulásakor” – összegezte a használt lakások tavalyi értékesítési adatait Soóki-Tóth Gábor, aki arra is rámutatott, hogy minden ingatlantípus esetében Budapest vezeti az árlistát, míg a fővárostól távol eső településeken lehet a legolcsóbban hozzájutni lakóingatlanhoz.

Legkisebbtől a legdrágábbig

  • a legdrágább családi ház: 750 millió Ft
  • a legdrágább lakás: 238 Ft
  • a legdrágább panel: 56,5 millió Ft
  • a legdrágább négyzetméter: 2,5 millió Ft
  • legolcsóbb négyzetméter: 8100 Ft
  • legolcsóbb lakás: 415 ezer Ft
  • legolcsóbb panel: 2,9 millió Ft
  • a legkisebb alapterület: 6 négyzetméter