2006. 08. 30.

Rekordokat dönt az őszi Lakásvásár

Újabb rekordok dőlnek meg a kilencedik budapesti Lakásvásáron. A szeptember 22-24. közötti hétvégére a megszokottnál is jobban készül a szakma, de a rendezők is. Minden eddiginél nagyobb területen minden eddiginél több kiállító jelenik meg a Syma-csarnokban.

A tavaszinál mintegy 300 négyzetméterrel nagyobb területen, 4800 négyzetméteren találkozik a több mint 150 kiállító az érdeklődőkkel. Az előzetes felmérések szerint mintegy százezer lakásról, újról és használtról egyaránt, kaphat áttekintést, aki kilátogat a vásárra. A rendezvény iránti érdeklődést mutatja, hogy a standok kilencven százaléka már hónapokkal ezelőtt elfogyott, a maradék helyeket az úgynevezett nyári pangás alatt kapkodták el, így a kiállítás előtt több mint egy hónappal már csak a várólista válik egyre hosszabbá.

A felfokozott érdeklődés oka egyértelmű, ma már a jó lakás sem él meg marketing nélkül, a kínálat minél szemléletesebb, sokoldalúbb és meggyőzőbb bemutatása meghatározó a projekt sorsára. A választék áttekintése mellett a hitellehetőségekről is tájékozódhatnak a látogatók, bankfüggetlen hiteltanácsadás segítségével térképezhetik fel a mozgásterüket, és ingyenes jogi tanácsot kérhetnek ügyes-bajos ingatlanügyeikben. Hogy mindezt nyugodtan tehessék, rendelkezésükre áll a gyermekmegőrző játszóházzal és az internet kávézó.

Némi izgalommal vegyes várakozással tekint az őszi lakásmustrára Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója. A fővárosi beruházásokat és az eladásokat folyamatosan elemző, a szereplők magatartását kutató társaság vezetője úgy látja, viszonylag jó ütemben halad a készleten lévő lakások értékesítése, ugyanakkor érezhető az elbizonytalanodás a vevői oldalon. Ez tovább fokozza az amúgy is stabil, koncentrált piacként szereplő Lakásvásár jelentőségét, amelyre a társaság a Metropolitan projekt bemutatásával készül elsősorban. A XIII. kerületi városfejlesztési program a városi élet előnyeit ötvözi egy zöldövezeti életformáéval, a sportolási lehetőségekkel és a különleges panorámával, mindezt 293 ezer forintos induló ártól. A kínálat bemutatása mellett ismét rendeznek szakmai workshop-ot a szakma meghatározó képviselőivel és a sajtó részvételével.

Demetrovits Petra, az Otthon Centrum értékesítési vezetője elmondta, nagy várakozással tekintenek a vásári megjelenés elé, a megszorításoktól, KSH adatoktól és a nyári szabadságolásoktól kissé megviselt piaci szereplők is készülnek az őszi szezon indítására. A franchise partnerekkel együtt mintegy 12 ezer lakást felvonultató Otthon Centrum több új projekttel a vásáron debütál. Itt indul az értékesítése két nagyszabású Madár-hegyi beruházásnak, a Sasad Ligetnek és a Sasad Resortnak, amelyekben a garzontól a nagy alapterületű penthouse-ig mindenféle típus készül, induló áruk 380-395 ezer forint négyzetméterenként. A Sasad Resort értékesítésénél a nálunk eddig szokatlan, hétről-hétre emelkedő árú módszert követik. Itt mutatkozik majd be egy újabb loft-új lakás kombináció, a Bécsi út, Vörösvári út sarkán, ahol a 380 ezer forinttól fölfelé kalkulálhatnak a vevők. Más körre koncentrál a VIII. kerületi Diószeghy utcai projekt, amelynek premierjére 7,8 milliós árakkal készülnek a kiállítók. A Pünkösdfürdő utcában pedig egy középkategóriás, négyzetméterenként 300 ezres lakásokat építő beruházás vár a megismertetésre.

Harmati László, az FHB vezérigazgató helyettese szerint az őszi Lakásvásár immár hagyományosan a szezonindító szerepet tölt be a nyári szünet után. A rendezvény kiváló terep a vevőknek, vagy az érdeklődőknek a lakás és a hitelkínálat felmérésére, a trendek megismerésére, a kiállítók, vagyis a beruházók, az értékesítők és a pénzintézetek számára pedig szintén koncentrált lehetőség az igények felmérésére, a keresleti oldal rugalmasságának bemérésére. Egy a megszorításoktól és a korábbi dinamikus bővülést felváltó lassulástól aggodalmaskodó, ám még mindig intenzíven mozgó, élő piacon, ahol a verseny mind az építők, mind a pénzintézetek között egyre élesebb, különösen fontos a vásári jelenlét - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes, hiszen az itteni tapasztalatok elengedhetetlenek a munkában, ráadásul részben az itt érdeklődőkből lesznek a későbbi ügyfelek.

A tavalyi sikeres szereplés megismétlésére készül a BG Hitel & Lízing, árulta el Tölgyesi László vezérigazgató. Kedvező finanszírozási lehetőségekkel várják az érdeklődőket, különösen a vállalkozók számára szolgálhatnak újdonsággal. Mint mondta, előzetes tanácsadással, ajánlatokkal is segítik a hozzájuk fordulókat, vagyis már abban a fázisban tájékozódhatnak az érdeklődők a lehetőségeikről, amikor még egy esetleges lakásvásárlás csak gondolatban körvonalazódik. Ingatlan és Befektetés, Lakáspont.hu

Háttér: Ezúttal is szakmai konferenciával indul a vásár. A program és jelentkezési lap letölthető a Lakásvásár online –ról (www.lakasvasar-roadshow.hu), ahol a kiállítással kapcsolatos friss hírek és információk is megtalálhatók. A Lakásvásár fő támogatói az AL Holding, az Otthon Centrum, a BG Hitel & Lízing, valamint az FHB.