2008. 11. 24.

Tisztul az ingatlanértékesítői piac

A hálózatok térnyerését várja az Otthon Centrum

A gazdasági és pénzügyi válság által erősen érintett ingatlanpiac minden területén szelekció várható. A fejlesztői és hitelintézeti oldalon piactisztító hatása van a válságnak; a nem megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező fejlesztők kivonulhatnak a piacról, vagy megszűnnek, és a forráshoz jutás határozza meg a lakossági hitelintézetek közötti versenyt is a jövő évben.. A Biggeorge’s Holding részeként működő Otthon Centrum ingatlanközvetítő hálózat szerint hasonló piactisztító időszak következik az ingatlanértékesítői oldalon is.

A pénzügyi és gazdasági válság bizonytalanságot okozott az ingatlan piacon; a szigorodó banki hitelezési szabályok következtében a fejlesztők kivárnak vagy átértékelik, elhalasztják beruházásaikat, a hitelintézetek átalakítják portfoliójukat és alternatív értékesítési módszereket kínálnak, illetve a jelzáloghitel mellett egyéb termékekkel próbálják megtartani ügyfélkörüket. A válság a közvetítői piacot sem hagyja érintetlenül; ez a terület is komoly átrendeződés előtt áll. Az eladás és a vásárlás elhalasztása miatt csökkenni fog az ingatlan-tranzakciók száma és bizonyos területeken az árakban is számítani lehet egy minimális csökkenésre, mindezek következtében a következő hónapokban nehezebbé válik az ingatlanok értékesítése.

"Az Otthon Centrum hálózata, a kiélezett piaci helyzetben pozíciójának megőrzésére számít, mivel olyan kiterjedt kínálati portfólióval, több tízezres vevőkörrel, megalapozott szakértői tudással és a hálózat által nyújtott biztos háttérrel rendelkezünk, melyeknek köszönhetően rugalmasabban tudunk regálni a piac kiszámíthatatlan kihívásaira." – nyilatkozta Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise hálózat ügyvezető igazgatója.

Az Otthon Centrum lehetőséget is lát a jelenlegi helyzetben; várakozásuk szerint a nem versenyképes irodák kiesésével, és a vevők fokozódó bizonytalanságával gyorsabban növekedhet a piacon a professzionális ingatlanközvetítés részesedése, és ezen belül pedig felerősödhet a nagy hálózatok szerepe. "Az elmúlt években a közvetítők közreműködésével létrejött tranzakciók részesedése a teljes ingatlan piacon 43%-ra emelkedett – ez megközelíti a nyugat európai, illetve budapesti belvárosi kb. 60%-os arányt – és ezen belül is kiemelkedő a hálózatban működő irodák megerősödése. Úgy számolunk, hogy a jelenlegi 40% helyett 2009 végére ezek fogják bonyolítani a közvetítővel létrejött tranzakciók 50%-át, ami a teljes piac 25%-át jelenti." – tette hozzá Kühne Kata.

Az Otthon Centrum várható további erősödése mögött olyan tényezők állnak, mint az országos lefedettséget biztosító 113 iroda, a 17 ezer ingatlant tartalmazó kínálati portfolió, valamint a hálózatban összeadódó piacismeret, amelyek együttesen komoly vevői kört képesek vonzani. Ugyanakkor a válsághelyzetben elkerülhetetlen racionalizálást is sikeresebben oldhatják meg a hálózatok, ami a piaci helyzet normalizálódása mellett hatékony és gazdaságos működést eredményezhet, szintén erősítve a vevők közvetítőkbe vetett bizalmát.

"Az évente elvégzett 4,000 fős országos reprezentatív felmérésünk legfrissebb adatai alapján nyilvánvalóan kiderült, hogy a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy ingatlanközvetítő bevonásával jelentős értéket kapnak ingatlanjuk értékesítése során; gyorsabban zajlik a tranzakció, a tanácsadóktól pedig teljes körű szolgáltatást kapnak, valamint azt a szakértelmet, amivel egyedül nem rendelkeznek a folyamatosan változó ingatlanpiacon." – hangsúlyozta Kühne Kata.

A lakásvásárláshoz szükséges kiegészítő források előteremtése alapvető fontosságú a sikeres ingatlanértékesítés során. Az Otthon Centrum keretében működő Hitel Center a legszélesebb választékot nyújtja ügyfeleinek; 30 bank és pénzintézet koncentrált hitelkínálata érhető el nála. Ugyanakkor ügyfélköre az átlagos portfoliókhoz képest sokkal alacsonyabb kockázatú, és ezt banki partnerei egyedi feltételekkel honorálják, ezért a jelenlegi helyzetben is egyedi kedvezményeket tud biztosítani a hozzá forduló ügyfelek számára.