2006. 10. 02.

Trendforduló az ingatlanpiacon

Otthon Centrum Akadémia indul novembertől

A korábbi évek dinamikájától eltérően 2006. első félévében Budapesten is csökkent mind a kiadott építési, mind a használatbavételi engedélyek száma, s ezzel párhuzamosan csökkent a beruházói építés aránya 75% köré a korábbi 84-ről, illetve nőtt a megépített lakások alapterülete. Mindezek évek óta tartó trendek végét jelzik.

Az Otthon Centrum adatbázisán alapján idén a beruházói projektek keretében közel 11 ezer lakás megépülése várható Budapesten ( szemben a tavalyi 12.300 lakással). A már átadott, de még eladatlan lakások száma a fővárosban az év eleji 1600-as állományról 2006. harmadik negyedévére 1500 darab köré csökkent, tehát lassú ütemben ugyan, de szívódik fel az eladatlan lakások mennyisége. A rendelkezésre álló adatok szerint idén 30 db 100 lakásosnál nagyobb projekt átadása várható Budapesten, míg a tavalyi évben 20 ilyen projekt szerepelt az adatbázisban. Az új projekteknél még jobban erősödik a marketing szerepe, illetve fontos szerepet játszanak az innovatív értékesítési módszerek, s a vevők egyre igényesebb műszaki tartalmat, és kivitelezési minőséget várnak el a fejlesztőktől. A külföldi beruházók aktivitása növekszik, várható a piac további koncentrációja s a magyar cégek további külföldi felvásárlása is

A kamatadó és az árfolyamnyereség-adó elméletileg az ingatlan piacra terelhetné a befektetőket, de ezzel a hatással szemben állnak a gazdasági megszorítások. Összességében nem várható jelentős visszaesés a piacon, a tapasztalatok szerint mintha laposodna a szezonalitási hullám, a nyári eredmények erre utalnak.

Az ingatlanfinanszírozásban a svájci frank alapú hitelkihelyezés pár hónapon belül több mint 50%-át adja majd a teljes hitelállománynak.

Az Otthon Centrum tapasztalataira, piacismeretére építve novembertől indul az Ottthon Cemtrum Akadémia, melynek meghívott előadói között a magyar ingatlanszakma egy-egy területének prominensei szerpelnek; többek közt Dr.Polgár Ildikó. Dr.Varga Aurélné, Keresztély Dezső, Pongrácz Gabriella, és Dr. Hajnal István.

Az ingatlanpiaci képzés több szinten folyik majd, kezdőknek, illetve újrakezdőknek, már a szakmában dolgozóknak egyaránt. A megszerezhető elméleti tudás mellett a gyakorlati tapasztalatok legalább olyan fontosak az ingatlanközvetítői, -értékelői pálya során, s e tapasztalatok koncentrált megszerezésére nyújtanak lehetőséget az OCA, egy-egy speciális kompetenciára összpontosító képzései, tréningjei. A modulrendszerű képzés az adott téma terjedelmétől függően egy-két-öt napos kurzusok keretében valósul meg, amelyekre a már licenccel rendelkező ingatlanközvetítők jelentkezhetnek.