2008. 03. 13.

Új lakásprojektek a budapesti kínálatban

500 új lakás az OC PC-nél

Számos új projekt, illetve sikeres projektek új ütemei várják a budapesti lakáskeresőket 2008 tavaszától. A helyszínek között szerepelnek óbudai, újbudai, zuglói és budakalászi ingatlanok is. Úgy tűnik a zöldterületi lakóprojektek nem veszítettek vonzerejükből, s ezzel egyidőben megjelentek újabb fejlesztések Budapest belső kerületeiben is. Az Otthon Centrum Project Consulting (OC PC) kínálatában ez év tavaszától mintegy 500 új ingatlan jelenik meg, s ezzel a teljes új lakás választék megközelíti majd a kétezres nagyságot.

Az eddigi tapasztalatok szerint az év elejei áremelkedés átlagos nagysága 3-5% között alakult az új lakások szegmensében. "A vevők egyre konkrétabb elképzeléssel rendelkeznek a belső anyagokra vonatkozó igényük kapcsán - emelte ki Moskovits Pál, az OC Project Consulting ügyvezetője, - s ezzel párhuzamosan egyre nagyobb az igény a komplex kiszolgálásra az értékesítés folyamán, például a finanszírozási, műszaki és belsőépítészeti egyeztetés területén. A vevők új lakás finanszírozását bonyolítja általában egy meglévő használt lakás, meglévő hitellel a háttérben, aminek együttes ügyintézése némileg komplikáltabba teszi az új ingatlan megvásárlását is."

Az értékesítési idő némileg meghosszabbodott, jól látható az a tendencia, hogy az átadáshoz közeli lakások iránt magas a kereslet, s az átadásig a lakások körülbelül 90 százaléka továbbra is gazdára talál, bár a piac két szegmense megosztott. A magasabb négyzetméter árú ingatlanokra jellemzőbb, hogy jobbak az eladási számok az átadás előtt, amikor az épület már fizikailag is bejárható. Az alacsonyabb árfekvésű lakásoknál, ahol általában van előértékesítés ill. kedvező fizetési ütemezés is - részben a befektetési céllal vásárlóknak köszönhetően - a projekt indulásakor is jelentkezik egy komoly felfutás az értékesítésben.

A lakásvásárlásnál továbbra is a projekt elhelyezkedése a legfontosabb szempont. Elsősorban 35-65 négyzetméter közötti, jó elosztású, hatékony alaprajzzal rendelkező, jó tájolású lakások a legkedveltebbek. Bár általában nem jelent különösebb előnyt a földszinti elhelyezkedés, kivétel itt is akad, a privát kertkapcsolattal rendelkező lakások esetén, melyeknél már a tervezéskor figyelembe veszik a tájolást, az intimitás megteremtését, és a teraszok kialakításánál a használható méretnagyságot. Az egyedi penthouse lakások közül azok a nyertesek, ahol a bevezető árak miatt kedvezőbbek a négyzetméterárak.

Az OCPC 2007-ben közel 700 lakást értékesített, s az új lakáspiacra jellemző elmúlt évi kisebb megtorpanást követően 2008 második felétől abszolút fellendülésre számít.

Háttérinformáció:

Az Otthon Centrum Project Consulting (OC PC) 2000. évi megalapításának célja az ingatlanfejlesztők széleskörű szakmai támogatása volt. Az OC PC teljes körű kihelyezett értékesítés-menedzsment szolgáltatásokat nyújt a Magyarországon fejleszteni vagy befektetni kívánó ügyfelek számára. Az OCPC csapata 8 éves tapasztalattal rendelkezik a helyi fejlesztési területek adás-vételében; a telekpiaci adatbázis a jelenleg Budapesten és környékén megvásárolható vagy a közeljövőben a piacra kerülő ingatlanok többségét tartalmazza. A társaság által értékesített új projektekben jelenleg közel 1300 lakás vár vevőre. Az OC PC a partnerek részére a megfelelő telekingatlan felkutatásától a piackutatásra épülő fejlesztési koncepció kialakításán, a finanszírozó bevonásán, a kivitelező versenyeztetésén keresztül az elkészült ingatlanok értékesítéséig minden lépésben segítséget tud nyújtani.

Jelenleg futó projektek:

- 360° Budapest - Béke Liget 13. - Csillagkert - Jazz Loft - Mediterrán Lakópark (I-II) - Mentha Park - Platánudvar - Premier Lakókert - Sasad Liget - Sasad Resort - Sun Palace